Giriş Formu

Reklam: 160x600
Google Reklamları

Sponsor

Reklam ver

Ezber Bozuluyor Matematik 6 Günde Bitiyor. Nasıl mı? Tıklayın!

Eğitim Geçmişinizde Boşluk Kalmasın, İstediğiniz Okul Hayal Olmasın!

Google Reklamlari

Sayı Problemleri
---

Sayı Problemleri

 

 

A. PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ

Denklem kurma ile ilgili soruları çözerken aşağıda anlatılan yöntemin kullanılması sorularda kolaylık sağlayacaktır.

 

1. adım :

2. adım :

3. adım :

4. adım :

 

5. adım :

Soruda verilenler belirlenir.

Soruda istenen tesbit edilir.

Soruda verilenler matematik diline çevrilir.

3. adımda elde edilen denklemler, denklem çözme metotlarından yararlanılarak çözülür.

Bulunan sonucun, soruda istenen olup olmadığı kontrol edilir.

 

 

 B. MATEMATİK DİLİNE ÇEVİRME

Sorularda verilen ifadelerin matematik diline çevrilmesini örneklerle açıklayalım.

 

Herhangi bir sayı x olsun :

ä Bir sayının 7 fazlası, x + 7 dir.

ä Bir sayının 5 eksiğinin yarısı,

ä Bir sayının yarısının 3 eksiği,

ä Bir sayının 2 katının 5 fazlası, 2x + 5 tir.

ä Bir sayının 3 fazlasının 4 katı, 4 . (x + 3) tür.

ä Bir sayının 8 eksiğinin 3 katının 7 fazlası, 3 . (x – 8) + 7 dir.

ä Payı paydasının 2 katının 4 eksiğine eşit olan kesir,

ä Bir sayının sinin ünün

ä Bir sayının ünün toplamı,

 

Denklem Kurma Problemlerinin (Sayı, Kesir, Yaş, İşçi-Havuz, Hareket, Yüzde, Faiz ve Karışım) daha iyi anlaşılabilmesi için bu konuların başlarına konuyla ilgili örnekler konmuştur. Bu örnekleri incelemeniz konuyu anlamanızı kolaylaştıracaktır.

 

 

Örnek 1

Biri diğerinin 3 katından 4 fazla olan iki doğal sayının farkı 80 dir. Buna göre, bu iki sayının toplamları kaçtır?

 

A) 132                     B) 156                     C) 160                     D) 182

 

Çözüm

Küçük sayı ® x

Büyük sayı ® 3x + 4

Farkları ® 3x + 4 – x = 2x + 4 olur.

2x + 4 =

2x =

x =

x =

 

80

76

76 : 2

38 (küçük sayı)

Büyük sayı ® 3x + 4 = 3 . 38 + 4 = 118

Toplamları ® 118 + 38 = 156 olur.

Cevap B

 

 

Örnek 2

Ardışık dört çift sayının toplamı 372 dir. Bu sayıların en büyüğü kaçtır?

 

A) 36                     B) 56                     C) 68                     D) 96

 

Çözüm

  l. sayı  x

 ll. sayı  x + 2

lll. sayı  x + 4

lV. sayı  x + 6

 

+            

Toplam =

4x =

x =

 

4x + 12 = 372

372 – 12 = 360

360 : 4 = 90

 lV. sayı ® x + 6 = 90 + 6 = 96 olur.

Cevap D

 

Örnek 3

Bir yemek kuyruğunda Ali sıranın tam başında, Orhan ise tam ortasındadır. Ali ile Orhan arasında 12 kişi olduğuna göre, bu yemek sırasında kaç kişi vardır?

 

A) 27                     B) 28                     C) 29                     D) 30

 

Çözüm


Ali ile Orhan arasında 12 kişi varsa Orhan’ın önünde 12 + 1 = 13 kişi ve arkasında 13 kişi vardır. Orhan sıranın tam ortasında olduğuna göre 13 önünde, 13 arkasında, 1 de kendisi

Toplam ® 13 + 13 + 1 = 27 kişi vardır.

Cevap A

 

Örnek 4

120 tane cevizi Bürge 2 pay, Berkin 3 pay alacak şekilde paylaşıyorlar.

Buna göre, Bürge kaç ceviz almıştır?

 

A) 28                     B) 30                     C) 48                     D) 50

 

Çözüm

l. yol :

Bürge ® 2 pay

Berkin ® 3 pay

Toplam ® 5 pay = 120

120 : 5 = 24 (1 pay)

Bürge ® 2 pay ® 24 x 2 = 48 tane almıştır.

 

ll. yol :

Bürge ® 2x

 

Berkin ® 3x

2x + 3x =

5x =

 

120

120 ise,

 

x = 120 : 5 = 24 olur.

Bürge ® 2x = 2 . 24 = 48 tane almıştır.

Cevap C

 

Örnek 5

Bir öğrenci tanesi 5000 ve 6000 liralık silgilerden 10 tane alarak 56 000 lira ödüyor.

Bu öğrenci silgilerin kaç tanesini 5000 liradan almıştır?

 

A) 4                     B) 5                     C) 6                     D) 7

 

Çözüm

5000 liralık

                

x tane

 

6000 liralık

                   

(10 – x) tane

 

5000x + 6000.(10 – x) =

5000x + 60 000 – 6000x =

60 000 – 56 000 =

4 000 =

x =

 

56 000 lira

56 000

1000x

1000x

4 olur.

Cevap A

 

 

Örnek 6

10 kişilik bir arkadaş grubu eşit katılımla top almaya karar veriyorlar. Fakat içlerinden 3 kişi vazgeçince diğerleri 30 000 er lira fazla ödüyor.

Buna göre, topun fiyatı kaç liradır?

 

A) 500 000                    B) 560 000                    C) 700 000                    D) 840 000

 

Çözüm

l. yol :

10 – 3 = 7 kişi (geriye kalanlar)

7 x 30 000 = 210 000 lira (3 kişi yerine)

210 000 : 3 = 70 000 lira (1 kişinin ödemesi gereken)

10 x 70 000 = 700 000 lira olur. (topun fiyatı)

 

ll. yol :

Bir kişinin ödediği miktar ® x

Topun fiyatı ® T olsun;

10 . x = T

7 . (x + 30 000) = T

10x = T

7x + 210 000 = T

                          

10x =

10x – 7x =

3x =

 

 

 

 

 

 

7x + 210 000

210 000

210 000 ise, x = 70 000 liradır.

T = 10x olduğundan

T = 10 . 70 000 = 700 000 lira olur.

Cevap C

 


 

Yorumlar 

 
0 #12 buglem 04-01-2014 15:50
daha fazla olaydı iiidi :P
Alıntı | Yöneticiye raporla
 
 
0 #11 beren ece 21-10-2013 17:13
bence çok kafa karıştırıcı sorular :zzz
Alıntı | Yöneticiye raporla
 
 
+4 #10 ziyaretçi 07-05-2013 16:33
10 olsaydı performans tam olurdu :) ellerinize sağlık
Alıntı | Yöneticiye raporla
 
 
-11 #9 ANAN 28-03-2013 17:55
ANAN ZAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAAAA XD
Alıntı | Yöneticiye raporla
 
 
+7 #8 erdogan 03-03-2013 13:54
helal olsun ama 10 olaydı
Alıntı | Yöneticiye raporla
 
 
-8 #7 ljsdfkdlf 28-02-2013 17:35
hiç bir işe yaramıyor
Alıntı | Yöneticiye raporla
 
 
-7 #6 554585 12-01-2013 13:26
çok kötü :-x
Alıntı | Yöneticiye raporla
 
 
+5 #5 Berkecan 06-01-2013 21:55
Sorular güzelde 10 tane olsa daha güzel olur.Hep 7,8 soruu :P :P :P :cry:
Alıntı | Yöneticiye raporla
 
 
-3 #4 bilmem 02-01-2013 16:58
Hiç Güzel deildi :P :o :-x
Alıntı | Yöneticiye raporla
 
 
+2 #3 zelişha 22-12-2012 14:55
çok işime yaradı :lol:
Alıntı | Yöneticiye raporla
 

Yorum ekle



Matematik





Ziyaretçilerimiz yazdıkları yorumdan sorumludur.
Her hangi açılacak bir davada IP adresi ve diğer bilgiler paylaşılacaktır.


Güvenlik kodu
Yenile

< Önceki   Sonraki >

Matematik | Teog Matematik | YGS Matematik | LYS Matematik | ALES Matematik