Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır ve Nelere Dikkat Edilir?

Sınava hazırlanan öğrencilerin sıkça başvurduğu, planlı çalışmak adına en yaygın olan kullanılan çalışma programı sistemi günümüzde birçok kişi tarafından uygulanan bir sistemdir. Birçok öğrencinin uygulamak istediği, fakat doğru bir şekilde hazırlanamamasından kaynaklanan programın uyumsuzluğu öğrencilerin programı uygulayamamasına ve yarıda bırakmasına sebep olmaktadır. Bu konumuzda sizlere en iyi şekilde program hazırlamak için neler yapmanız gerektiğine ve programı hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğine değineceğiz;

  • Program hazırlamak ciddi bir iştir. Her adımın planlanması ve kişinin önünü iyi bilmesi gerekir. Bu yüzdende programı çok geniş çaplı düşünüp aylık hazırlamak yerine günlük veya haftalık yapmak gerekmektedir. Aylık yapılan programlarda mutlaka açıklar olacağından yetiştirememe riski yüksektir. En mantıklısı günlük olarak hazırlanan, akşam yapılan programlardır. Fakat her gün bunlarla uğraşmak istemeyen kişiler için haftalık programlarda iyi bir seçim olacaktır.
  • Programa uymak için sizi buna yönlendiren bir unsurun olması büyük önem taşır. Bu kimileri için ekstra ceza ödevi, kimileri için ise bir hedefin varlığı olabilir. Bu sizin programa bağlılığınızı arttıracak ve önemini size gösterecek bir şey olmalıdır.
  • Çalışma programının görselliği de kişi için büyük önem taşır. Özensiz hazırlanmış bir program kişide isteksizlik uyandırabilir. Bu yüzdende görmekten zevk alacağınız, görsellik olarak size hitap eden bir görsel taslak üzerine çalışma yapmalısınız. Açıkçası size olayın ciddiyetini bu taslak göstermeli!
  • Programın en önemli unsuru içerik dizilimidir. Genellikle program hazırlayan öğrenciler taşıyabileceğinden fazla yükü bu listelere yazmakta, hem zorlanmakta hem de yetiştirememenin verdiği hayal kırıklığı ile programa olan bağlılığını kaybetmektedir. Bu yüzden de içerik dizilimi ilk süreçte yapabileceğinizden bir tık az olarak girilmeli, süreç geçtikçe program içeriği arttırılmalıdır.
  • Çalışma saatlerinizi iyi bir şekilde analiz etmeli, her güne aynı oranda çalışma sistemi yazmak yerine boş ve dolu günlerinizi oranlayarak hazırlık yapmalısınız.
  • Her çalışma programında bir gün boş veya minimum düzeyde çalışmayla süslenmelidir. Ancak bugün tamamıyla boş olduğunuz bir gün değil, daha çok dışarıda olduğunuz bir gün olursa daha verimli olacaktır.
  • Program ek olarak birde uyum tablosu ve istatistik tablosu da tutulmalıdır. Bu şekilde hem programa uyulup uyulmadığını takibi yapılabilir hem de çalışan derslerdeki başarı istatistiğine ulaşılarak çalışma programının yönlendirilmesi yapılabilir. Bu uygulamalar programının ciddiyeti arttırarak sizleri verimli ve planlı çalışan bir birey haline getirebilir.

Size Yardımcı Oldu Mu?

0 / 0

Bir yanıt yazın 0

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.