Matematik nedir?

Özet: Hayatımızın içine yerleşmiş olan matematiğin, toplumu oluşturan bireyler tarafından, nasıl algılandığını belirlenmesi amacıyla bu çalışma düzenlendi. Bunun için çeşitli meslek gruplarından seçilen 15 kişi ile görüşüldü. Yapılandırılmış mülakat yöntemi uygulandı. Sonuç olarak toplumdaki bireylerin matematiği günlük hayatlarında fark etmeden de olsa kullandıkları, eğitim seviyesinin artmasıyla bireylerin matematiği yaşamlarına yansıtma düzeylerinin arttığı görüldü. Kısaca matematik toplum için vazgeçilmez bir gereksinim diyebiliriz.

Matematik nedir?

‘Matematik nedir?’ sorusuna kesin bir yanıt henüz verilmiş değildir. Matematik, kimisine göre kuralları belli satranç türünden bir zekâ oyunu; kimisine göre sayı türünden soyut nesneleri konu alan bir bilim; kimisine göre bilim ve pratik yaşam için yararlı bir hesaplama tekniği. Matematikçilerin gözünde ise matematik bizi doğruya, kesin bilgiye götüren biricik düşünme yöntemi. Matematiği “bilimlerin kraliçesi” sayanların yanında, hizmetinde görenler de vardır. Hatta onu ne olduğu, neyle uğraştığı belli olmayan, salt bir zihinsel çıkarım ya da dönüştürme işlemi diye niteleyen, yada karmaşık kavramsal bir labirente benzeten saygın filozoflara rastlamaktayız. Matematik tarih öncesi zamanlardan bu yana insanoğlunun kullandığı ortak bir düşünce sistemi, ortak bir dildir. Dünyada hiçbir dil, hiçbir din, hiçbir düşünce matematik kadar yaygın, etkili ve sürekli olmamıştır.

‘Bir başka değişle matematik, günlük hayattaki problemleri çözmede başvurulan sayma, hesaplama, ölçme ve çizme, dünyayı anlamamızda ve yaşadığımız çevreyi geliştirmede başvurduğumuz bir yardımcıdır.’ (Baykul, 1999:25).

Size Yardımcı Oldu Mu?

0 / 0

Bir yanıt yazın 0

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.