Matematik Neden Sevilmez?

Matematik, hem günlük hem de eğitim hayatımızda büyük bir öneme sahiptir. Ancak Matematik, hemen hemen bütün öğrencilerin korkulu rüyası olmakla birlikte matematiği sevmezler. Özelikle sözel yeteneğe sahip olan öğrencilerin kabusu sayılmaktadır. Öğrencilerin, sıklıkla sordukları soruların başında; Matematik dersinde başarılı olmak için ne yapılmalıdır? Matematiğin bilime ne gibi katkıları olmuştur? Matematik dersi neden sevilmez? Matematik dersini sevmeyen öğrenciler hangi dersi sever?

Matematik dersinde başarılı olmak için ne yapılmalıdır?

İlk önce şunu bilmemizde fayda vardır. Karnımız acıktığında, nasıl açlık ihtiyacımızı giderebilmek için yemek masasına oturarak emek harcıyorsak, matematik dersinde de başarılı olmak için; Matematik olmadan eğitim alanında çok iyi yerlere gelemeyeceğini idrak etmeli ve matematiği bir ihtiyaç olarak görmelidir. Ayrıca öğrenciler, durduk yere matematik yeteneğinin gelişmesini beklememelidir. Aksine matematik yeteneğini geliştirmek için; Matematiğe doğru büyük adımlarla ilerlemelidir.

Matematikte temel bilgisi sıfır olan öğrenciler, ilk önce, işlem önceliğini öğrenmeli, derste öğrendiği konuları tekrar etmeli ve soru çözümlerinde kolaydan zora doğru ilerlemelidir. Kim bir merdivenin ilk basamağını çıkmadan, en son basamağına ulaşabilir ki? Matematik dersinde başarılı olmanın en etkili yolu ise; tıpkı bulmaca çözer gibi, severek ve zevk alarak çözmektir.

Matematiğin bilime ne gibi katkıları olmuştur?

Matematik dersine öğrenciler, her ne kadar soğuk bakmakta olsalar da matematiğin pratik bilgiler hayatımızı kolaylaştırdığı bir gerçektir. Matematik, cep telefonu, bilgisayar, gibi teknolojilerin çıkmasında büyük bir paya sahiptir. Saydığımız teknolojilerde, arama motorlarında yazdığımız bir kelime aslında matematiksel kodlar sayesinde oluşmaktadır.

matematik neden sevilmez

Öğrenciler, Matematik dersini neden sevmez?

Matematik dersinin sevilmemesinin birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlardan bazıları(Eğitim sistemi, Eğitmen ilgisi ve matematikten korkutulmak )

  • Eğitim sistemi: En önemli nedenlerden bir tanesi eğitim sistemidir. Matematik dersi yukarıda da örnek verdiğimiz gibi aşağıdan yukarıya doğru çıktığımız bir merdivendir. Örneğin: lisede öğrencilerin not ortalaması 50 ve üzeri olduğunda, matematik dersinden kalmış olsan dahi öğrenciler, Matematik dersini geçebilmektedir. Bu da öğrencilerin matematik öğrenmeden liseyi bitirmesine bir engel teşkil etmemektedir.
  • Eğitmen ilgisi: Eğitmen ilgisi, ikinci önemli nedenlerden bir tanesidir. Matematik dersinde başarı sağlayamayan öğrencilerin, üzerinde fazla durulmaması, Bu da öğrencilerin, Matematik öğrenmesini ileriye ertelemesine neden olmaktadır.
  • Matematikten korkutulmak: Matematiği öğrenmeye çalışan öğrencinin, çevreden gelen korkutucu ve soğutucu sözlerden( matematik zordur, Matematik zeki insanların işi, matematik öğrenmek senin neyine) dolayı, matematikten uzaklaşması ve matematiğe olan sevgisinin bitmesine neden olan sebeplerdendir.

Matematik dersini sevmeyen öğrenciler hangi dersi sever?

Matematik dersine ilgi duymayan öğrenciler, genelde sözel derslere( Türkçe, Tarih ) yönelmektedirler ve bu da sözel derslerse başarılı; fakat sayısal derslerde başarısız olmalarına neden olmaktadır. Bu da öğrencilerin kurum sınavlarında düşük puan almalarının büyük nedenlerindendir. Bu da ister istemez öğrencilerin, matematik dersini öğrenmesine sebebiyet vermektedir.

Size Yardımcı Oldu Mu?

3 / 4

Bir yanıt yazın 0

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.