Öğrencilerin korkulu belası olan ve günümüzde birçok öğrencinin başarısızlığa uğramasındaki ana sebeplerden bir tanesi olan sınav stresi, mutlaka çözüme ulaştırılması gereken psikolojik problemlerden bir tanesidir. Birçok kişi sınav stresini sınav öncesi atlamaya çalışır fakat bu gerçekleşmediği takdirde sıkıntı yaşayabilir ve sınav anında stresin artması sınava odaklanmasını ve soruları çözebilme kabiliyetini kısıtlayabilir. Bu konumuzda sizlere sınav anında stresinizi kontrol etmek için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem vereceğiz;
”Sakin ve boş bir kafa, ne olacağını düşünmeden sınava girin.”
Stresin temel sebebi aşırı düşünmektir. Sınav öncesi birçok öğrencinin kafasında çok çeşitli sorular ve düşünceler oluşabilir. Özelliklede ilk kez sınava girenlerde bu sıkıntılar çok sık bir şekilde görülür. Bu yüzdende sınav öncesi tüm düşünceleri kafanızda atın, ekstra bir bilgi ve konuyu okumak gibi bir yanılgıya düşmeyin. Kendinizi sınava girmeden önce açık havada sessiz bir şekilde dinleyip derin bir nefes alarak sınav yerine girin.
”Optik doldurma ve sınav saatini bekleme sürecinde kendinizi sıkmayın.”
Birçok öğrenci sınav saati gelmeden önce meraklı ve heyecanlı bir bekleyiş sürecine geçer. Bu süreç kişide heyecanın birikmesine ve sınav saatinin belirli bir anında anlık olarak gözükmesine yol açabilir. Bu yüzden de sınav saatinden önce kendinizi sıkmayın ve sakin bir şekilde oturup derin nefes alıp verin.
”Türkçeye dikkat!”
Yapılan araştırmalara göre öğrencilerin büyük bir kısmı Türkçe kısmına geldiğinde stres ve heyecanlanma eğilimi artmakta ve okuduğunu anlamamaya başlamaktadır. Bu yüzden de Türkçede heyecanlanma veya soruyu anlamama gibi sorunlar yaşadığınızda 20 saniye kadar her şeyi bırakıp kendinizi sınav salonunun sessizliğine adapte edin. Akabinde burundan derin bir nefes alıp ağızdan verin. Eğer ki varsa sizi rahatlan bir söz veya dua bunu içinizde tekrarlayın. Unutmayın 20 saniye size sınavı kaybettirmez, fakat stresli bir vücut sizin sınavınızı bitirir.
”Stresin son evresi titremedir.”
Sınavın son anlarında sürenin azalması ve kişideki heyecanın artması genellikle titremeye yol açabilir. Bu durumda kişi ciddi manada odaklanma sıkıntısı yaşar ve titreyen vücudunu durdurmak için uğraşır. Bu durumu atlamak için durmanız veya nefes almanız tek başına yeterli değildir. Çünkü titreme beyinden gerçekleşen bir durumdur. Bu yüzdende bu durumu umursamamaya çalışmalı, kafanıza takmadan titremeyi görmeyecek şekilde sorulara devam etmeye çalışmalısınız.
”Soru veya ders değiştirme en etkili heyecan bastırma tekniğidir.”
Genellikle kişiler en zorlandığı veya en çok zaman kaybettiği derslere geldiğinde stres yaşamaya başlar. Bu yüzden de stresin başladığını hissettiğiniz anda bunu bastırmak için iyi olduğunuz bir derse geçiş yaparak onun soruları ile uğraşmaya, diğer konunun çok fazla üstüne gitmemeye özen gösterin. Bu şekilde vücudunuz sakinleştikten sonra eski sorulara dönüş yapabilir, daha etkili bir şekilde sorularla mücadele edebilirsiniz. Aynı zamanda süre kaybını da yok etmiş olursunuz.
Size Yardımcı Oldu Mu?
0 / 0