Merhaba sevgili gençler, sınav maratonu heyecanı giderek artıyor. Az bir süremiz kaldı. Yorucu tüm süreçleri bir süre sonra geride bırakacağız.Sevgili arkadaşım, tüm sınavlarda olduğu gibi liselere giriş sınavında da başarı asla tesadüf değildir. Aslında hiçbir şey tesadüf değildir ya bu konumuz ilgili pek değil. Çevremizdeki başarılı olan insanlarda gördüğümüz ortak kriterler vardır, bunlar disiplin, çalışma, sabır ve başarıya inanç olarak bunları sıralayabiliriz. Başarıdaki bu etkenler çoğaltılabilir. Evet arkadaşlar, şimdi asıl mevzumuza gelelim. LGS‘ye dört ayımız var ve ben bu süreçte, nasıl çalışmalıyım ne yapmayalım diyen, işin içinden çıkamıyorum, stres yapıyorum diyenler buradaysa, iyice bu satırları okuyun ve lütfen not alın. Unutmayalım ki akıl unutur, kalem unutmaz başlayalım mı?
Sevgili arkadaşım, öğrencim, başında da dediğim gibi başarılar da tesadüflere yer yoktur.
Çalışmadan, emek vermeden istediklerinizi ulaşabileceğinizi, zannediyorsanız bir an önce bu hayal mahsulü durumdan kurtulun ve kendine gerçekçi bir yol haritası çizin. Bir yol çözemiyorsanız, öğretmeninizden veya bir uzmandan destek alın mutlaka. Danışan yol alır.
İlk olarak artık, uyku düzeninizi, ayarlamalısınız, iyi bir şekilde uykunuzu alırsınız daha iyi bir şekilde motive olursunuz. Yani yattığınız saat ve kalktığınız saat hep aynı olmalı ki, vücut ileriki günlerde biyolojik saatinizde iyi ayarlanmış olsun. Sınav yaklaştığında, fizyolojik sarsıntılar yaşamayın. İyi uyku alırsanız, ders çalışırken daha rahat, daha iyi konsantre olursun. Nasıl ki vücut aç ya da susuzken çalışmıyorsa bu çalışmadan verim alamıyorsa, uykuda çok önemlidir. Lütfen saatlerinizi ayarlayın, belirli bir saatiniz olsun. Örneğin sabah 8.30 da kalkmak ve 23’00 da yatmak gibi.
Nasıl ki alarmlar bizim uyanmamızı sağlıyorsa, vücudun doğal alarmlarıda sizi biyolojik saatinizi ayarlayacak ve sizi zinde tutacaktır. Düzenli olarak aynı saatte kalkan ve yatan kişiler daha dinç, daha enerjik olur, bu konuda birçok yazı var okuyabilirsiniz. Bunları okuyup araştırabilir, buna göre kendinizi ayarlayabilirsiniz.
Uyku düzenini sağladıktan sonra, ikinci önemli meselemiz, konuları tekrar etmek. Bu tekrarı hızlıca sağlamalısınız, sene başına göre konuların çoğunu öğrendiniz. Artık LGS’ye dört ayımız var ve birçok konuyu öğrendiniz için dönemin başındaki gibi konu çalışmalarımız uzun olmayacaktır. Daha hızlı olacaktır. Her dersten eksik noktalarınızı tespit edip ona göre çalışmalı ve konuyu öğrenip öğrenmediğinizi tespit etmelisiniz. Yani o konu ile ilgili bol soru çözmelisiniz. Yapılan tekrarlar, kendinize, güven arttırır. Tekrar etme alışkanlığı kazanırsanız, göreceksiniz konular hızlı bir şekilde ilerleyecektir. Konu tekrarları da önemli noktaları, bir de not almak, kitaba ya da herhangi bir deftere, elimizin altında olacak. Bir yere mutlaka not alınmalı, bu notları çalışma masanıza koyun, ara sıra bir göz atın.
Konu tekrarlarını yaptıktan sonra kendinize hangi dersten daha eksik ediyorsunuz, o derse ya da konuya, daha çok ağırlık verin. Öğrenci arkadaşların en büyük handikapı sevmediği ya da başaramayacağı zannettikleri dersleri çalışmamak işin kolayı seçerek, konuyu anlamadıklarını dile getirmektedirler. Halbuki her öğrenci öğrenebilir, sadece öğrenme hızları farklı olacaktır. Örneğin fen bilgisinden anlamadığınız bir konuyu, aralıklı olarak tekrar ederseniz anlamadığınız noktaları öğretmenlerimizden, yardım alırsanız bir süre sonra konuyu öğrendiğinizi göreceksiniz.
Hiçbir ders öğrenemeyecek kadar zor değildir. Yeter ki isteyelim ve çalışalım, yanlış yaptınız soruları mutlaka irdeleyelim.
İster test çözerken isterseniz deneme sınavlarında, soruyu neden yanlış yaptığınızı mutlaka kontrol edin. Acaba Konuyu mu bilmiyorsunuz, yoksa dikkatsizlikten mi? Eğer sınavda dikkatsizlik sorunu yaşıyorsanız, bol bol soru ve deneme çözün. Konularda eksiklik varsa mutlaka eksikleri giderin. Her eksik size geri, yanlış olarak dönecektir ve bu bir tehdittir. Eksikler, öğrencilerde güvensizlik hissine sebep olur. Bu sizi iki sıfır yenik olarak sınava girmenize neden olabilir. Bilemezsiniz, sınavda hangi konulardan soruların çıkacağını, bazen öğrencilerden çok duyuyoruz.
Hocam hep bilmediğim yerlerden sorular çıkıyor. Aslında bilmediğin yerlerden değil de konularını çoğunu bilmediğinden kaynaklanıyor olabilir. Eksiğiniz varsa çözdüğünüz sorular da pek fayda vermeyecektir. Üçüncü Olarak, soruları çözerken dakika tutmalısınız. Örneğin 20 soruya 20 dakika yada 25 dakika olabilir. Bu ders, ders değişebilir. Mesela İnkılap Tarihi için 10 soruyu 12 dakika yeterli gelebilir. Matematikten 20 soruya 35 dakika olabilir. Bu size kalmış yani sınavda unutmamalısınız sınırsız bir süreniz yok, LGS bir seçme sınavıdır. Seçme sınavında sorular eleyici ve zaman kısıtlı olmaktadır. Yani soruların bir kısmı uğraştırıcı ve zor olacaktır. Süreyi iyi ayarlamalısınız.
Bunun yanında, sınavda sürpriz yaşamamak için bol soru çözmelisiniz. Çözdüğünüz sorular, sizlere konuların iyice yerleşmesini sağlayacak, aynı zamanda eksik noktalarınızı görmenizi sağlayacaktır LGS’de sorular genel olarak uzun olduğu için bol soru çözmelisiniz buda size hız kazandıracak ve benzer soruları yakalamanızı sağlayacaktır.
Bilindik yoldan ilerlemek, sizi güvenli bir şekilde hedefinize ulaştırır. İlk defa karşılaştığınız soru tipleri sizi bayağı uğraştıracak nitelikte olduğu için, sınavda kaygı yapmanıza neden olabilir. Dördüncü olarak, stres yapmamak için bol bol soru çözmelisiniz. Soruları not almalısınız. Bu size olumlu manada geri dönüş yapacaktır.
Az kalan bu zaman zarfında stresinizi iyi yönetip kendinizi strese boğmayın çalıştıkça stresiniz azalacaktır.
Dördüncü olarakta, olumlu düşünün ve sınavı başaracağınıza inanın ve bunu her zaman kendinize telkin edin. Gerçekten de sınav kazanacağına inanmak başarmanın yarısıdır. Siz inanmazsanız kimse size inanmayacaktır. Olumsuz düşüncelerden uzak durun, aynı zamanda olumsuz arkadaşlardan da kaçının ikisi de sizi olumsuz manada etkileyecektir.
Bazı arkadaşlarınız, sizden derslerde daha iyi olabilir. Bu durum sizin bazen motivasyonunuzu düşürebilir. Ya da onlar sizde olumsuz enerji verebilir, kendinizi rahat hissettiğiniz arkadaşlarınızla beraber olun ve programlar yapın. Birbirinizi destekleyin, içsel olarak kendinizi motive edin. Bunu çevrenizde de yayın. LGS kazanılmayacak bir sınav değildir. Sınav hakkında olumsuz konuşmayın ve kafanızda önyargılar oluşturmayın.
Son olarak sabırlı olun, endişeye kapılmayın soğukkanlılığınızı koruyun bu size aklıselim kararlar aldıracaktır. Unutmayın zaman her şeyin ilacıdır.Yeter ki zamanı iyi kullanın, umutlu olun, her şey gönlünüzce olsun unutulmayacak zafere çok yakınsınız, birazcık sabırlı olun, başarılar sizlerin olsun.
Size Yardımcı Oldu Mu?
1 / 0